Kinderen verdienen schone lucht – bewustwordingscampagne

In Nederland en België brengen we gemiddeld 90% van onze tijd binnen door; thuis, op het werk, op school, etc. We inhaleren iedere 24 uur tussen 15.000 en 40.000 liter lucht. Schone binnenlucht is essentieel voor onze gezondheid.

Toch horen we weinig over binnenlucht. Het woord staat zelfs niet in de Van Dale, vertelde André Meester van de VLA (Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten) mij. Dat is vreemd, want ‘buitenlucht’ staat wel in het woordenboek. En is in de pers al lang een hot item. Eind vorig jaar was er de dieselgate. ‘Luchtkwaliteit in gevaar door 130 kilometer per uur’, kopte de Volkskrant begin dit jaar. Eerder waren er al onderzoeken over de gevaren van de toename van fijnstof.

Natuurlijk moeten we de buitenlucht verbeteren, maar laten we de 90% van de tijd die we binnen doorbrengen niet vergeten. Het binnenklimaat in een woning, kantoor, school of zorginstelling is sneller en makkelijker gezonder te maken. Met name op basisscholen is dat hard nodig. Onderzoekers van de GGD en TNO hebben aangetoond dat het binnenklimaat in circa 80% van de basisscholen ernstig tekort schiet. Diverse internationale onderzoeken hebben aangetoond dat een goede luchtkwaliteit het ziekteverzuim tot 25% doet afnemen en de leerprestaties tot 23% doet verbeteren.

Daarom zijn we gestart met ’kinderen verdienen schone lucht’. Henk Jan van Harten is het creatieve brein achter het concept en strijdt, samen met partner Pim Hilgerdenaar, voor schone lucht in klaslokalen. Maar dat doen ze niet alleen: kinderen, ouders en leerkrachten komen letterlijk in beweging voor gezonde en schone lucht in de lokalen. Iedere klas in Nederland en België kan meedoen.

Kijk op www.kinderenverdienenschonelucht.nl voor meer informatie of lees kinderen verdienen schone lucht.

Top